lauantai 10. toukokuuta 2014

Mallitilkku matematiikkaa - kuinka monta silmukkaa langalle X, puikoilla X ?

Niin monesti törmään netisssä, varsinkin facebookissa tämän tyylisiin kysymyksiin:
"Teen sukkaa kokoa 38, minulla on lankana 7 veljestä ja puikot 4, montako silmukkaa luon?"
"Teen paitaa 3v. lapselle, lankana on Nalle, puikot 3,5, montako silmukkaa?"

Kun tähän on vain yksi vastaus: Mallitilkku! AINA.

Joillakin ihmisillä käsiala vastaa täysin sitä, mitä vyötteessä kerrotaan, minullakin jopa joskus, aivan langasta riippuen. Mutta varsinkaan puuvillalangoilla ei, niillä neulon automaattisesti löysempää, joten jos tekisin vyötteen mukaan tulisi vaatteita jättiläisille.

Siispä, mitä teet, kun haluat tietää montako silmukkaa tarvitset?
1) neulo sileäneuletilkku (useimmiten suositellaan tekemään mallitilkku sellaisella neulepinnalla, millä haluaa työn tehdä, mutta sileä on yksinkertaisempi ja toimii minulla itselläni hyvin)
Tilkun tulee olla vähintään reilu 5cm leveä, usein suositellaan reilu 10cm

Voit kokeilla millä puikkokoolla tulee mieleistäsi jälkeä. Kun olet tyytyväinen ulkonäköön, jätä tilkku puikoille, älä katkaise lankaa, jos et halua "tuhlata" lankaa. Etsi mittanauha tai viivotin ja mittaa montako silmukkaa tulee 5cm matkalle (tai 10cm).


Tästä näkee hyvin, että käsialat eivät todellakaan aina ole sitä, mitä vyöte ehdottaa. Lanka on Drops Cotton Light, vyötteen mukaan tiheys puikoilla 4 on 21s x 28krs (10cmx10cm tilkku) Itselläni oli puikot nro 2,5, sain tiheydeksi 9s = 5cm -> 18s = 10cm. 

Mallitilkku on nyt tarpeeton, voit purkaa sen.

2) Montako silmukkaa siis sukkaan/paitaan?
Sukka: Mittaa jalan ympärys päkiän kohdalta, ? cm, kerro ? x 1,8 = tarvittava silmukkamäärä
Paita:  Mittaa joko vartalon ympärys + väljyysvara (ks. esim Betty Barnden: Neulojan niksit) tai ota valmis hyvän kokoinen paita ja mittaa siitä


Jos saatu silmukkamäärä ei ole tasaluku, mieti millä luvulla haluamasi neule on jaollinen. Jos haluan työn reunaan 2o, 2n, resorin niin tarvitset 4:llä jaollisen silmukkamäärän. Jos käsialasi on tiukka, valitsi mielummin vähän suurempi silmukkamäärä, jos taas löysä, kuten minulla, valitsi mieluummin hieman pienempi silmukkamäärä. 

Neulojilla on niin erilaiset käsialat, että mallitilkkua helpompaa ratkaisua ei ole!

Seuraavaksi tässä blogissa kerron n. 98cm kokoisen lapsen paidan edistymisestä ja silmukoiden laskemisesta paitaa varten, mikäli ehdin sitä neuloa, kun toinen lapsi tulee maailmaan. 



1 kommentti:

  1. Mallitilkun kudon itsekkin, varsinkin jos on entuudestaan tuntematon lanka ja kaiken laitan muistivihkoon (tai ainakin melkein). Hyödyllistä matematiikaa laitoit luettavaksi:)

    VastaaPoista

Jätä jokin jälki käynnistäsi