lauantai 14. syyskuuta 2013

"vain vähän nuhaa"

Joka vuosi, joka kevät ja joka syksy, saa tuntuea itsensä tiukkapiposeksi ja paikkakunnan ainoaksi niuhoksi äidiksi. Joka vuosi, vaikka lapseni on vasta 2v, olen se, joka pitää meteliä. Miksikö?

Siksi, että "vain vähän nuhaa" voi ihan oikeasti olla toisille pahempi juttu kuin toisille.

Minä olen luullut - ja luulen edelleen - että on ihan sanomattakin selvää, ettei kerhoihin ym. mennä, jos lapsi on kipeä. Päivähoitoon on valitettavasti vanhempien välillä pakko viedä lapsiaan flunssassakin, jollei sairaslomaa saa. Mutta mielestäni sama käytäntö ei koske avointa varhaiskasvatusta. Sellaisiin ryhmiin, minne kotihoidossa olevat lapset menevät, ei ole mikään pakko mennä. Tällöin vanhemmalla on vaihtoehto jäädä kipeän lapsen kanssa kotiin, vaikka ei olisi kuumetta. Vai tarvitseeko kotiäitikin sairaslomalapun ennen kuin ymmärtää?

Kenenkään kotiin ei varmasti ole minkäänlainen tauti tervetullut. Mutta on niitä vanhempia, jotka ajattelevat "se on vain nuhaa, niitä tulee ja menee, ja voihan se kaupastakin tarttua"

Ja sitten on niitä lapsia, jotka käyvät vain avoimen varhaiskasvatuksen ryhmissä, esim perhekerhossa, syystä tai toisesta. Toiset ovat vielä pieniä vauvoja, nenähengittelijöitä, toiset voivat olla allergisia (hengitystieoireisia) tai pitkäaikaissairaita - tai ihan vaan niitä lapsia, jotka saavat helposti korvatulehduskierteen. On niin monia lapsia ja aikuisia, joille sairastuminen ei ole mikään pikku juttu. On myös sellaisia vanhempia, jotka ihan oikeasti pyyhkivät ostoskärrytkin desifiointiaineella ennen kuin käyttävät niitä. Ei mikään huono idea, mutta minä olen sen verran laiska, etten jaksa vaivautua.

Eilen kerhossa yksi flunsaisen lapsen äiti totesi minulle "tästä täytyis kertoa laajemmin, että kaikki osais varoa" . (huom. äiti kertoi itse lapsensa olevan flunssassa) Siis mitä? Minunko kuuluisi kulkea kyltti kaulassa: *Varokaa, lapsellani on pitkäaikaissairaus, emme halua înfektioita.* ? Se ei todellakaan kuulu koko maailmalle ja lapseni ei todellakaan ole paikkakuntamme ainut lapsi, jolle flunssakin voi olla pahempi juttu.

No kerrottakoon, että jos lapselleni nousee kuume tai hän saa vatsataudin, niin se on AINA sairaalareissu. Kirjaimellisesti tarkoittaa yleensä suonensisäistä nesteytystä  ja EKG seurantaa, pahimmissa tapauksissa turvarajat ylittävää kaliumin pikakorjausta ja tehohoitoa. Ilman sairaalahoitoa voi kuolla. Hän on kuitenkin ihan tavallinen lapsi, häntä ei voi kasvattaa missään lasikuplassa neljän seinän sisällä, vaan hänkin saa leikkiä muiden lasten kanssa ilman leimaantumista "erityislapseksi" tai "sairaaksi".

Tämä tästä nyt tällä kertaa, kiehuu vain niin yli, kun jotkut ajattelevat, ettei tartutojen välttely nyt ole niin tärkeää. Minä voin jatkossakin olla tiukkapipoinen ja niuho äiti, jos lapseni saa silloin olla kuten muutkin.

14 kommenttia:

  1. Otapa tuo sitten kääntäen. Jos nuorin lapseni on terve, mutta keskimmäinen on sairaana, voinko tulla tuon nuorimman ehkä pian sairastuvan, mutta vielä terveen, kanssa tuonne kerhoon? Hän siis voi olla jo tartuntaa levittävässä vaiheessa ja sairastua kerhon jälkeen itse. Ja itse asiassa 90 % varmuudella hän sairastuu tuohon keskimmäisen kröhään jossain vaiheessa, päivän-viikon-kahden viikon sisällä.
    Tämä siis meillä jo teoriaa, mutta ei ole montaakaan vuotta, kun olin tuossa tilanteessa.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. -H- maalaisjärkeä käyttäen. Siis jollei elä eristyksessä se on tietysti tosi asia, että jostain joskus tarttuu. Mutta jos nyt ihan todella tiedät, että varmasti lapsesi on tartuttaa levittävässä vaiheessa niin mieti itse, voitko mennä sinne vauvojen, pitkäaikaissairaiden, allergistin ym. sekaan vai kävisitkö mieluummin vaikka vaan kavereilla kylässä tai kutsuisit teille ystäviä ilmoittaen, että teillä on ko. tilanne. Nämä kerhot joista puhun, ovat avoimia perhekerhoja ja ne on "tarkoitettu kaikille kotihoidossa oleville lapsille" , kotihoidossa on lapsia, jotka eivät voi mennä päivähoitoon, nämä kerhot on tarkoitettu myös heille. Nämä kerhot ovat joillekin lapsille ainoita paikkoja missä sosiaalisia taitoja pääsee harjoittelemaan. Infektioherkät lapset, joilla vastustuskyky on olematon, ovat eri asia - heidän kanssaan ei mennäkään minnekään. Mutta sinustako esim. infektioastmaa sairastavan vaan pitää ottaa se riski, että joku tulee kerhoon nuhan kanssa ja sitten ollaan sairaalassa,a, kun ei saa happea? Tämä vain siksi, että toisella perheellä, jossa on jopa useampi lapsi (=leikkikavereita omasta takaa) olisi muuten ollut tylsää kotona? Anteeksi nyt vaan, mutta minulta ei löydy sympatiaa teille "mutta kun tulee kotona tylsää, eikä me päästä sitten kun 2-4 krt/talvessa kerhoon" . Minun puolestani kerhoryhmät voisi olla erikseen niille, joita flunssat ei haittaa ja niille, jotka haluavat niitä välttää - toistaiseksi näin ei ole, joten mentäisiinkö sen heikomman osallistujan mukaan, kun nuo kerhot eivät ole kellekään mitään pakollisia, mutta toisille ainoa mahdollisuus leikkiä ikäisten kanssa ja harjoitella ryhmä toimintaa? (edellinen kommentti poistettu, koska en voinut sitä enää muokata)

    VastaaPoista
  4. Vaikka kotona olisi toisia lapsia, ei se tarkoita, että olisi leikkikavereita. Vai mitä luulet 10 vuoden ikäerosta. Ei se teini 12-13 -vuotias ole kiinnostunut leikkimään 3-vuotiaan kanssa eikä toisaalta vauva 5 kk ole millään tavalla seuraksi tuolle 3-vuotiaalle.
    Jos minä olisin aikanaan mennyt kerhoon vain silloin, kun ei rohista, niin ei niitä kerhopäiviä olisi juurikaan tullut. Nämä minun lapseni kun rohisivat milloin kuivasta ilmasta, milloin pölystä kerhotilassa, milloin pakkasesta ja milloin jostain pienestä flunssasta. Samoista syistä myös herkät limakalvot perineen lapsen nenä vuotaa ja yskii.
    Kun lähdet 4 seinän sisältä, otat väistämättä riskin.

    VastaaPoista
  5. -H- minä puhun infektioista, en allergian aiheuttamista rohinoista tai nenän vuotamisesta. Ei minunkaan lapseni vatsaoireet tartu, ne ovat synnynnäisiä. Ei allergiasta, kuivasta ilmasta, pölystä ym. johtuvat oireet tartu. Kyllä järkeä voi käyttää. Perheiden tilanteet on erilaisia, ei meilläkään ole leikkikaveria kotona tuolla 2v:lle, mutta ei me silti mennä kerhoon silloin, jos meillä on jotain tarttuvaa. Ikinä ei voi tietää toisten perheiden tilanteita.

    VastaaPoista
  6. Katsos kun näillä herkillä limakalvoilla vasta kuume kertoo, onko kyse infektiosta vai muusta. Kuumeessa emme yleensä lähde minnekään.

    Tämän minun sanailuni tarkoitus oli kertoa, että sinä itsekkäästi vaadit yhtä ja minä aivan yhtä itsekkäästi toista. Kumpi sitten siinä väistyy.

    Sitä paitsi, vasta 3 v tarvitsee ikäistään leikkiseuraa kehittyäkseen ikätasolleen normaalisti. Tai ainakin tutkimukset väittävät niin. Siksipä 2 v:tä ei tarvitse raijata sinne perhekerhoon, mutta 3 v pitää, ellei hänellä ole mahdollisuutta muuten IKÄTASOISEEN seuraan. Tämä erittäin kärjistetysti esitettynä vastineeksi siihen, että voihan jäädä kotiin, jos on sisaruksia.

    VastaaPoista
  7. Mä kiinnitin tässä tekstissä huomiota siihen, miten hyvä muistutus se on siitä, ettei voi tietää toisen tilannetta. Ihmiset arvostelevat toisiaan kärkkäästi työpaikoilla, lasten hoitopaikoissa, ystävien kesken. Mutta ei kukaan tiedä todellisuutta toisen elämästä. Kaikki ei näy ulospäin.

    Tsemppiä vaikeiden asioiden äärelle!

    VastaaPoista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  9. Kiitos Laura!

    -H- Ei tämä ole minun keksintöni, minä vain pidän eniten meteliä. En puolusta tekstissäni vain omaa lastani, vaan kaikkia, joillei infektiot voivat olla vaaraksi. Aivan kuten sanoit "3 v pitää, ellei hänellä ole mahdollisuutta muuten IKÄTASOISEEN seuraan". On olemassa lapsia joille päivähoito ei ole vaihtoehto. Joidenkin kohdalla lääkärinlausunnolla on katsottu päivähoidon infektioriski liian suureksi. Näille lapsille perhekerho on se ainoa paikka jonne voi mennä leikkimään ja kehittymään ikätasoistensa kanssa (joillekin sekin on liian suuri riski, mutta ei kaikille). Työssäkäyvien vanhempien on pakko viedä lapset päivähoitoon silloin kun eivät saa sairaslomaa ja sen yleensä saa vasta kun on kuumetta. Joskus päivähoitoon viedään lapsia silloin kuin on "eilen toivuttu mahataudista". On lapsia (ja aikuisia) joille ei kuume nouse millään ja silti on kipeä.

    Lapsilla on myös subjektiivinen päivähoito-oikeus, eli jollei ole mitään estettä mennä päivähoitoon, niin minä näkisin päivähoitoryhmän hyvänä paikkana lapselle kehittyä ikäisessään seurassa. En tiedä teidän perheen tilannetta, mutta ehkä päivähoitokin voisi olla teille vaihtoehto?

    Perhekerhot on yleensä suunnattu kotihoidossa oleville lapsille ja heidän vanhemmilleen. Kotihoidossa taas yleensä on alle 3v. lapsia ja heidän sisaruksiaan, koska siihen asti maksetaan hoitorahaa. Perhekerhot toimivat myös vertaistukipaikkoina aikuisille, niitä ei ole tarkoitettu pelkästään lapsille.

    Jos sinun herkkä limakalvoisen lapsesi kohdalla kuume kertoo milloin ollaan kipeenä, niin se on teillä se merkki milloin jäädään pois. Niin kuin sanoitkin. Toisille ei vaan se kuume nouse millään, niin silloin kipeenä olemista pitää arvioida erilailla. Jokainen tuntee oman lapsensa.

    Oireita voi olla mistä syystä tahasa, mutta pyydän vain kaikkia käyttämään järkeä sen suhteen, että milloin ollaan sillä tavalla kipeitä, että voi olla muille vaaraksi.

    VastaaPoista
  10. Kuten tuolla ylhäällä totesin, tämä on meillä jo mennyttä elämää eli lapset ovat jo kaikki kouluikäisiä.

    Vaikka toistaiseksi on lapsilla subjektiivinen päivähoito-oikeus, niin annettu paikka voi olla autottomalla tm syystä niin kaukana, ettei se ole vaihtoehto kotihoidolle. Tai kunnallinen hoitoraha on rajattu vain kaikki lapset kotona hoitaville. Tällainen perhekerho voi olla siis ainoa paikka, missä lapset tapaavat muita lapsia.

    Niinpä aikanaan minä pitkät haistatin "erityisperheille" koska heille oli järjestetty myös omia kerhoja. Omat "tavislapseni" olivat näissä perhekerhoissa täsmälleen silloin, kun he sitä jaksoivat tuhisivat ja kröhisivät sitten infektiosta tai muusta syystä. Ja äidin kunnosta ei välitetty senkään vertaa, mikäli vain jaksoi koko lauman raahata kerhoon, oli kuumetta tai ei, mikäli vain kunnon tropeilla jaloillaan pysyi.

    VastaaPoista
  11. Ilmeisesti tarkoitukseni on todellakin provoisoida minua? Anteeksi vaan mutten alennu siihen. Toivottavasti nyt samassa elämän tilanteessa olevat miettivät ainakin kaksi kertaa menevätkö kipeiden lasten kanssa kerhoon tai menevätkö sinne itse kipeenä.

    Erityisyys voi olla mitä tahansa allergiasta etenevään vaikeaan monivammaisuuteen. Ei kaikkia erityisiä voi niputtaa samaan ryhmään.


    VastaaPoista
  12. Tuli vaan vielä mieleen -H- , kaikissa kunnissa ei makseta kuntalisää ollenkaan tai se maksetaan vain yksityisen hoidon tukea saaville. Esimerkiksi täällä on ihan sama hoitaako kotona yhtä vai kymmentä lasta, tuki tulee Kelasta eikä siihen vaikuta kunnan mielipide mitenkään. Kuntalisää täällä ei makseta kotihoidontukea saaville.

    Sitten mitä taas tuohon kyyti asiaan tulee, niin päivähoitolaissa sanotaan näin 1 Luku 1 § (18.5.1990/451) "Päivähoidossa olevalle lapselle voidaan järjestää myös tarpeelliset kuljetukset." Kuljeutuksista ei sen enempää tuossa laissa puhuttu, mutta usein hakulomakkeen voi täyttää tai tulostaa kunnan nettisivuilla.



    VastaaPoista
  13. Vuosi 2020.

    Mitä mieltä asiasta nyt?

    VastaaPoista

Jätä jokin jälki käynnistäsi