tiistai 15. heinäkuuta 2014

Pöllönappipaita, osa 2, ranteesta kainaloon

No niin, hieman vauva-arki verottaa harrastamista. Pöllönappipaita on kuitenkin saanut jo hihat.

Hihan "kaava" lasketaan mittamaalla mallipaidasta ranteen ympärys tai mittaamalla lapsen ranne ja lisäämällä siihen muutama sentti. Lisäksi tarvitaan mitta ranteesta kainaloon ja hihan leveys kainalon kohdilla. Näitä sitten verrataan omaan tiheyteen.

Yksinkertaisuudessaan hiha neulotaan niin, että luodaan ranteenympärystä varten tarvittava silmukkamäärä, neulotaan muutama sentti ja aloitetaan levennykset tasaisin välein, neulotaan kunnes tarvittava määrä levennyksiä on tehty, jotta hiha on riittävän leveä kainalon kohdalta.

Omassa paidassani laskin tarvitsevani 32 silmukkaa ranteeseen ja 46 silmukkaa kainalon kohdille. Koska viimeistä lisäystä ei kannata tehdä juuri ennen kainaloa päädyin tekemään lisäykset niin, että viimeisen lisäyksen jälkeen jäi vielä yhden lisäysvälin verran silmukoita. Samoin lisäyksiä ei aloiteta heti ranteesta. Neuloin siis ranteen joustimen + yhden kapean raidan ja tein lisäykset 7 kerroksen välein silmukan päähän ensimmäisen puikon ensimmäisestä ja viimeisen puikon viimeisestä silmukasta.

Ongelmaksi itselläni tuli se, että pyöröillä, joista silmukat eivät itsekseen tipahtele, oli käsialani löysempää kuin sukkapuikoilla neuloessa. Siispä ensimmäinen hiha tehty puikoilla 2,5 meni purkuun. Toiset tein puikoilla 3 ja edelleen hieman liian tiukkaa, mutta en viitsinyt purkaa - uudet langat odottelevat jo puikoille pääsyä ja tyttären paitaa jo olen aloittanutkin :P - joten antaa olla nämä hihat näin. Siispä note to yourself: tarkista käsiala, kun vaihdat puikkotyyppiä ja myös silloin jos neulomisessa on ollut tauko.

Hihat yhdistetään paitaan niin, että lasketaan takakappaleelle ja etukappaleelle tarvittavat silmukat ja "taitoskohtiin" neulotaan hihat samalle pyörölle. Sekä paidan, että hihan puolelta kainalon alta jätetään apulangalle parin sentin verran silmukoita (aikuisen paidassa n.5cm). Nämä päätellään myöhemmin neulomalla yhteen = kolmen puikon päättely. Tässä paidassa on 6 silmukkaa. Koska tähän paitaan suunnittelin raglan-hihat merkkasin hihan ja vartalo-osan vaihdoskohdan silmukkamerkillä. Raglan-kavennukset tulevat sitten näiden merkkien kohdille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä jokin jälki käynnistäsi